Δωρεάν αποστολή εντός Ελλάδας για αγορές άνω των € 20

cart icon
0
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
EL

5 Minuten DaF

Η αναγκαιότητα των ψηφιακών μέσων στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας γίνεται ολοένα και πιο φανερή. Τίθεται όμως και το ζήτημα της ποιότητας του υλικού που υπάρχει στο διαδίκτυο. Και για τους διδάσκοντες γίνεται όλο και δυσκολότερο, ως και αδύνατο, να μη χαθούν στην πληθώρα των πληροφοριών, καθώς τώρα τελευταία οι επιλογές σε διαδικτυακό υλικό ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και είναι πολλή δουλειά το να ξεχωρίσεις κάτι ενδιαφέρον μέσα σε όλο το χαμό.

 

της Marija Dobrovolska («Deutsch mit Marija»)

 

 

 5minDaF LOGO1

deutsch mit marija smallΩς επαγγελματίας YouTuber ή όπως λέμε σήμερα „Edutuber“, ένα άτομο δηλαδή που ασχολείται στο YouTube με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, θέλω να τονίσω την τεράστια σημασία αυτής της πλατφόρμας. Θα αναφερθώ λοιπόν σε βίντεο για την εκμάθηση Γερμανικών, αλλά όχι στο κλασικό μάθημα γλώσσας.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή των αναγνωστών σε βίντεο τα οποία δεν απευθύνονται σε άτομα που μαθαίνουν τη γλώσσα. Αναλογιστείτε μονάχα πόσο χρήσιμο περιεχόμενο έχει να προσφέρει το YouTube, ακόμα και αν αφήσουμε το μάθημα στην άκρη. Ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια έχουν πολλά ενδιαφέροντα και χόμπι. Άρα τι μας εμποδίζει, να ψάξουμε κανάλια στο YouTube που παρέχουν ενδιαφέρον περιεχόμενο για διάφορα θέματα που τους αρέσουν;

Το λάθος στη σκέψη πολλών εκπαιδευτικών βρίσκεται στο γεγονός ότι πιστεύουν πως για την εκμάθηση της γλώσσας είναι κατάλληλα μόνο βίντεο τα οποία επισημαίνονται ρητά ως εκπαιδευτικά.

Ας δούμε όμως πόση επιπλέον αξία μπορούμε να αντλήσουμε από ένα βίντεο, όταν το κίνητρο δεν είναι μόνο «να κάνω κάτι για τα Γερμανικά μου» –  δηλαδή να δούμε ένα βίντεο για τη δοτική ή αιτιατική, για την παθητική φωνή ή την Konjunktiv II – αλλά να δούμε ένα βίντεο σχετικά με ένα συναρπαστικό θέμα με «αληθινούς» μητρόγλωσσους:

 • - Βίντεο μαγειρικής
 • - Μαθήματα χειροτεχνίας
 • - Blog μόδας / μαθήματα για μακιγιάζ
 • - Καθημερινές ενημερώσεις για διάφορα θέματα
 • - Περιεχόμενα για οικογένειες και παιδιά
 • - Ταξιδιωτικά  Vlog
 • - Κριτικές βιβλίων
 • - Συμβουλές για αιτήσεις πρόσληψης
 • - Gaming – ναι, ακόμα και αυτός ο τομέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λίγη δημιουργικότητα στο μάθημα.
 • - Και άλλα πολλά

Όλα αυτά περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν ασφαλώς να χρησιμοποιηθούν ως αυθεντικό εκπαιδευτικό υλικό. Το μειονέκτημα είναι βέβαια ότι ο/η εκπαιδευτικός πρέπει πρώτα να ασχοληθεί μερικές ώρες, ώστε να κάνει μια διαλογή του υλικού˙ αλλά αξίζει, σας το υπόσχομαι!

Το πρόσθετο πλεονέκτημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι οι μαθητές/τριες Γερμανικών μπορούν να ταυτιστούν πολύ ευκολότερα με το περιεχόμενο, όταν δεν βλέπουν ένα βίντεο μόνο για χάρη της γλώσσας, αλλά πρώτα απ’ όλα γιατί βρίσκουν το θέμα ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Όποιος θέλει να μάθει κάτι καινούριο για το χόμπι του, παραδείγματος χάρι για ψήσιμο ή κηπουρική, εκπαίδευση σκύλων ή την απασχόληση των παιδιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αφομοιώνει καλύτερα καινούριο λεξιλόγιο από ότι κάποιος που παρακολουθεί το ένα βίντεο Γερμανικών μετά το άλλο.

Η γλώσσα των μητρόγλωσσων είναι μεν πιο περίπλοκη και γρήγορη, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο εξασκείται πιο αποτελεσματικά η ακουστική κατανόηση. Έτσι μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στη γλώσσα που ακούει κανείς στο μάθημα Γερμανικών και σ’ αυτή που ακούει στην καθημερινότητα από μητρόγλωσσους. Κατ’ επέκταση δεν είναι τόσο έντονη η αίσθηση ότι μαθαίνει κανείς «ψεύτικα» Γερμανικά τα οποία έχουν προσαρμοστεί στο εκάστοτε επίπεδο.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι μαθητές/τριες δεν είναι «λευκός καμβάς», αλλά έχουν πολλές εμπειρίες ζωής, χόμπι, ενδιαφέροντα, προτιμήσεις, ευχές και όνειρα. Όταν λοιπόν ασχολούνται με βίντεο , τα οποία γι’ αυτούς ως ειδικούς είναι ενδιαφέροντα, αυξάνεται κατά πολύ και το κίνητρο για μάθηση. Για παράδειγμα, μπορεί ένα μαθητικό vlog να είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από ότι ένα κανονικό μάθημα ή να είναι τα βίντεο με γυμναστική πολύ πιο χρήσιμα για εφήβους που ενθουσιάζονται με αθλήματα.

Το YouTube αποκαλείται τελευταία όλο και πιο συχνά «το καινούριο Google», καθώς μπορεί κανείς να βρει πολλά και διάφορα από βίντεο «πως βάφομαι σωστά» και συνταγές μαγειρικής μέχρι ασκήσεις γυμναστικής και βίντεο για επισκευές. Επομένως υπάρχει πολύ υλικό που είναι κατάλληλο για την εκμάθηση Γερμανικών!

Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι οι μαθητές/τριες έχουν διαφορετικά ενδιαφέρονται από εσάς τους ίδιους. Έτσι είναι σίγουρα χρήσιμο να τους ρωτήσετε για τα αγαπημένα τους θέματα και να φτιάξετε μια λίστα αναπαραγωγής με την οποία και θα δουλεύετε. Οι μαθητές/τριες συνήθως διαχωρίζουν το περιεχόμενο που βλέπουν στον ελεύθερο χρόνο τους από αυτό που θεωρούν ότι είναι για μάθημα. Δείξτε τους πως μπορούν να μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο και θα είστε ο βασιλιάς ή η βασίλισσα τους.

deutsch mit marija neues logo finale korrektur small

Ένα YouTube-Rally είναι ιδανικό για την αρχή. Κάντε μια λίστα με ερωτήσεις για τις οποίες οι μαθητές/τριες πρέπει να βρουν τις απαντήσεις στο YouTube, επιλέξτε θέματα με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν οι μαθητές/τριες σας και αναμείξτε τα με «πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό». Όλα αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για την ενίσχυση της ικανότητας χρήσης των μέσων, καθώς οι μαθητές/τριες μαθαίνουν να κρίνουν τα περιεχόμενο που βλέπουν. Θα μπορούσατε να οργανώσετε και έναν διαγωνισμό, ποιος θα βρει τα καλύτερα βίντεο στις δοσμένες κατηγορίες και να επεξεργαστείτε μαζί τα κριτήρια αξιολόγησης. Μερικές ιδέες είναι οι εξής:

 • - Ποια σειρά πρέπει δει κανείς οπωσδήποτε φέτος και από ποια να μείνει μακριά; Εδώ καλό είναι, να αιτιολογήσουν οι μαθητές/τριες την επιλογή τους, όχι μόνο από τη δική τους σκοπιά, αλλά και σε σχέση με τα ενδιαφέροντα των συμμαθητών/τριων τους που πιθανώς να είναι διαφορετικά.
 • - Ποιος είναι ο πιο απίθανος προορισμός διακοπών για εφήβους; Βρείτε ταξιδιωτικά Vlog, συγκρίνετε τα και επεξεργαστείτε κριτήρια αξιολόγησης για παράδειγμα «από τι πρέπει να χαρακτηρίζεται ένα τέτοιο μέρος;»
 • - Πως πείθουμε τους γονείς ότι ένα Χ παιχνίδι στον υπολογιστή έχει απίθανο μαθησιακό αποτέλεσμα; Ψάξτε „Let’s Play Videos“ και διαλέξτε αυτά που είναι κατάλληλα για τους γονείς και τη διδασκαλία.
 • - Τις καλύτερες συνταγές για πάρτι γενεθλίων εφήβων όπου πρέπει να φροντίσουμε εμείς για το φαγητό, αλλά δεν ξέρουμε να μαγειρεύουμε.

Εδώ βέβαια είναι σημαντικό σε περίπτωση νεαρότερων μαθητών/τριών, η όλη δουλεία να γίνεται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, καθώς το YouTube δεν είναι 100% ασφαλές για παιδιά. Όσα αναφέρθηκαν μπορούν να γίνουν και με μαθητές δημοτικού, αλλά καλό θα ήταν, να μην κάνουν την αναζήτηση μόνοι τους.

Στους εφήβους προτείνεται να δίνετε ένας χρονικός περιορισμός για κάθε άσκηση, αλλιώς διατρέχουν τον κίνδυνο, όπως και οι ενήλικοι, να χαθούν στην πληθώρα των βίντεο και στο τέλος να ξεχάσουν αυτό που έψαχναν. Θεωρώ καλύτερο να δίνετε τέτοιες ασκήσεις αναζήτησης σε ομάδες δύο ή τριών ατόμων και μετά να παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μέσα στην τάξη.

Μπορείτε να αντλήσετε όφελος από τα βίντεο που βλέπετε όλοι μαζί, όταν οι μαθητές/τριες πρέπει, για παράδειγμα βάσει των από κοινού επιλεγμένων κριτηρίων, να αξιολογήσουν το περιεχόμενο που είδαν. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι είναι μια συναρπαστική εμπειρία, να αξιολογούν τα βίντεο διάσημων YouTuber με τη βοήθεια ενός καταλόγου με κριτήρια όπως το μοντάζ του βίντεο, μουσική, κατανοητή γλώσσα, αξία του περιεχομένου, συνδρομή ναι ή όχι; ή παρόμοια. Από τη στιγμή που οι μαθητές/τριες δεν παρακολουθούν μονάχα, αλλά πρέπει και να αξιολογήσουν, γίνονται πιο δραστήριοι.

Ένα επίσης συναρπαστικό εγχείρημα θα ήταν να μπουν οι μαθητές/τριες στο ρόλο των  YouTuber, αλλά αυτό είναι μάλλον θέμα συζήτησης για επόμενο άρθρο.

 


 

Μια πολύ μικρή επιλογή των αγαπημένων μου καναλιών αυτό το διάστημα είναι εξής:

Sprachheld: συμβουλές και πληροφορίες γύρω από την εκμάθηση μιας γλώσσας: https://www.YouTube.com/channel/UCqeGbXlqocef4XoZ-7Z4ECQ

Laila Maria Witt: βρέφος, εγκυμοσύνη, οικογένεια, ανατροφή, απασχόληση παιδιών από την υπέροχη ηθοποιό Laila Maria Witt από το Βερολίνο: https://www.YouTube.com/channel/UCtYN8HjcQVvpv7gVR8iWQ6A

Rebecca Elizabeth: παρουσιάζονται πληροφορίες γύρω από τις σπουδές από την πολύ χαρισματική Rebecca: https://www.YouTube.com/channel/UCun2qqzZOOVcuW9hZhaDxmQ

Greator (τέως GedankenTanken): περίπου η γερμανική εκδοχή του TED: https://www.YouTube.com/user/GEDANKENtanken

Ikenna (αγγλικό κανάλι): ένας πολύγλωσσος αφηγείται πως μαθαίνει γλώσσες: https://www.YouTube.com/channel/UCem5o3ugCFodmrO7EmhtJ0A

RedeFabrik: συμβουλές και κόλπα για παρουσιάσεις και ομιλίες: https://www.youtube.com/channel/UCkC-9P-VbzSNzsgMwtGdOXg

Kurzgesagt (γερμανικό κανάλι): η αγγλική εκδοχή του καναλιού έχει αυτή τη στιγμή παγκοσμίως 12 εκατομμύρια συνδρομητές και έτσι είναι το μεγαλύτερο κανάλι της Γερμανίας: https://www.YouTube.com/user/KurzgesagtDE

Makoccino: υπέροχα βίντεο τέχνης στα Αγγλικά για όλους, όσους θέλουν να είναι δημιουργικοί, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο: https://www.YouTube.com/user/makoccinos

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά σ’ αυτά τα κανάλια. Εύχομαι καλή διασκέδαση με το YouTube στο μάθημά σας. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα σχόλια σας!

 


 

H Marija Dobrovolska διδάσκει Γερμανικά ως Ξένη Γλώσσα εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Είναι επαγγελματίας YouTuber από το 2016 με το κανάλι «Deutsch mit Marija», το οποίο με πάνω από 200.000 συνδρομητές και πάνω από 20 εκατομμύρια προβολές των βίντεό της έχει ήδη υποστηρίξει αμέτρητους μαθητές και μαθήτριες των Γερμανικών (αλλά και διδάσκοντες!) κατά την προετοιμασία εξετάσεων. Marija διευθύνει επίσης μία διαδικτυακή σχολή Γερμανικών (deutsch-mit-marija.de), η οποία προς το παρόν εξειδικεύεται στα επίπεδα Β2 και C1 και προσφέρει μια πληθώρα τμημάτων προετοιμασίας για τις εξετάσεις των φορέων telc, Goethe κ.ά. Φυσικά υποστηρίζει και καθοδηγεί και μαθητές και μαθήτριες των Γερμανικών που δεν ενδιαφέρονται απαραίτητα για κάποια εξέταση.

Γεννημένη στη Λετονία, η Marija μιλά συχνά σε διάφορες εκδηλώσεις γύρω από το θέμα «YouΤube» και θεωρεί εαυτόν παρακινητή/εμψυχωτή για καθέναν που μαθαίνει Γερμανικά ως Ξένη Γλώσσα. Πέρα από αυτά, λειτουργεί συμβουλευτικά για πολυάριθμα νέα κανάλια στο YouTube από τον τομέα της εκπαίδευσης και εμφανίζεται συχνά σε εσωτερικές εκδηλώσεις του YouΤube, όπως για παράδειγμα στο EduCon στο Λονδίνο (την κεντρική εκδήλωση του YouΤube για κανάλια γύρω από την εκπαίδευση) ή στο NextUp στο Βερολίνο, το «εκκολαπτήριο/προπονητήριο» νέων YouΤuber. Εκτός από τα Γερμανικά ως Ξένη Γλώσσα, η Marija ενδιαφέρεται γενικά για τις γλώσσες (μαθαίνει αυτό τον καιρό την έκτη της), το TRIZ και το NLP και συγγράφει ένα βιβλίο για την προετοιμασία εξετάσεων και τα κίνητρα των μαθητών των Γερμανικών, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Praxis.

To βασικό κανάλι «Deutsch mit Marija»: https://www.youtube.com/channel/UCCAI6jmeW5hWz2-jaLPqLUQ

Το ρώσικο κανάλι «Deutsch mit Marija по-русски»: https://www.youtube.com/channel/UCQGwM1PafvZ9tLsEylQYVXA

Η σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/deutschmitmarija/

H ρώσικη σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/deutschmitmarijaRU 

Η ανοιχτή ομάδα στο facebook: https://www.facebook.com/groups/deutschmitmarija/ 

Η ιστοσελίδα της: deutsch-mit-marija.de 

Immer mehr, immer besser!

Σχετικά Βιβλία

9789608261747
Γερμανική Γραμματική και Συντακτικό
Γερμανική Γραμματική Σπύρου Κουκίδη
ISBN:978-960-8261-74-7
26,00 €
9789608261761
HÖR-Manager: Buch mit mp3-CD
HÖR-Manager
ISBN:978-960-8261-76-1
21,51 €
COVER_Die Bremer Stadtmusikanten
Die Bremer Stadtmusikanten
Εύκολα readers για παιδιά
ISBN:978-88-530-1905-9
7,19 €

Η ενεργοποίηση λογαριασμού «καθηγητή/τριας» γίνεται εντός 1 ημέρας, αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία σας με το πελατολόγιό μας. Εάν δεν μας έχετε ήδη στείλει άδεια διδασκαλίας ή πτυχίο Γερμανικής φιλολογίας, κάντε το upload εδώ ή στείλτε το στο info@praxis.gr

Ακόμα, εγγραφείτε στο Νewsletter για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες, ειδικές προσφορές, Webinare, εκδηλώσεις και σημαντικά νέα για τη δουλειά σας ως καθηγητής/τρια.

Η ενεργοποίηση λογαριασμού «Κέντρου ξένων γλωσσών» γίνεται εντός 1 ημέρας και αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία σας με το πελατολόγιό μας.

Ακόμα, εγγραφείτε στο Νewsletter για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες, ειδικές προσφορές, Webinare, εκδηλώσεις και σημαντικά νέα για το μάθημα των Γερμανικών.